2013 Feb 28: Utbytesåret i USA blev en katastrof

Fra Mitt I Stockholm

USA-vistelsen skulle bli ett positivt minne för livet. I stället fick 17-årige Ivar Wästlund från Täby avbryta resan efter bara två månader. Nu har familjen anmält STS High school till Allmänna reklamationsnämnden.

– Jag såg fram emot utbytet och hade goda förhoppningar, både om familjen, skolan och hela vistelsen. STS verkade vara en bra organisation, säger Ivar Wästlund.

Men när tiden för avresa närmade sig i höstas och flera av Ivars vänner redan fått värdfamiljer i USA, hade han fortfarande inte hört något. När det var mindre än två veckor kvar meddelade familjen att de ville ha hela den inbetalade summan på drygt 80 000 kronor tillbaka, eftersom de då ska ha fått besked från STS om att Ivar förmodligen inte skulle få någon plats.

– Men så ringde de plötsligt och sa att jag fått en välkomstfamilj för de första tre veckorna. Det var bara fyra dagar innan avresa, men jag blev jätteglad.

Ivar trivdes på skolan i Colorado Springs och fick många vänner, men bara efter ett par dagar började problemen i värdfamiljen.

– Värdmamman gjorde klart att hon egentligen inte ville ha någon utbytesstudent där. Det kändes som att hon avskydde mig och hur jag än betedde mig så fick jag skäll. Jag uppfattade det som att hon blivit övertalad av STS samarbetsorganisation att ta emot mig mot sin vilja.

Ivar säger att han kontaktade STS representant som uppmanade honom att vara med på fler aktiviteter för att få kompisar.

– Jag förklarade att det inte var det som var problemet, men det gav ingenting. Eftersom min värdmamma var ansvarig i STS samarbetsorganisation i USA kändes det som att de inte vågade kritisera dem, säger Ivar Wästlund.

Efter två och en halv månad med fruktlösa försök att få en annan värdfamilj, mådde Ivar så dåligt av ­situationen att han bestämde sig för att åka hem. Nu vill Ivar och hans familj ha åtminstone hälften av pengarna tillbaka och har anmält STS till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

– Uppenbarligen har det ju inte fungerat perfekt och det är tråkigt. Men om en elev avbryter vistelsen av egen fri vilja så betalas inget tillbaka, säger John Cedergårdh, affärsområdeschef för STS High School.

Han erbjuder dock Ivar 11 000 kronor tillbaka i kompensation för de två månader han var borta. Resterande cirka 70 000 kronor är redan förbrukade i och med att Ivar åkte iväg, enligt STS.

– Det går till förberedelser, försäkringar, föräldramöten, läger, flygbiljett och inte minst till att hitta och kvalitetssäkra en bra värdfamilj och studieplats.

Nu får Ivar Wästlund vänta till hösten med att börja i årskurs två på gymnasiet och dessutom vänta på ARN:s beslut och om de rekommenderar att familjen ska få pengar tillbaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s