2005 Apr 23: Pappan i värdfamiljen hotade med gevär

En skånsk 18-årings familj får tillbaka 22 000 kronor efter att värdpappan under utbytesåret i USA hotade med ett gevär.

Niklas Orrenius
Publicerad 23 april 2005 16.27 · Uppdaterad 23 april 2005 16.27

Att styvpappan i värdfamiljen i Las Vegas var lite konstig och odlade marijuana hemma kunde 18-årigen från Skåne leva med. Han skulle ju bara bo där ett år. Men när pappan en dag stod i dörröppningen med ett skarpladdat gevär och skrek att han först skulle döda en styvson i familjen och sedan begå självmord blev det för mycket.

18-åringen flydde och åkte hem till Sverige. Händelsen inträffade våren 2002.
Nu rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden ARN att utbytesorganisationen AFS betalar tillbaka 21 840 kronor till 18-åringens familj.
– Jag försökte att hålla mig hemifrån så mycket som möjligt. Pappan var labil, och hade tidigare haft problem med att behålla jobb och sånt. De borde inte ha accepterats som värdfamilj, säger den forne utbytesstudenten till Sydsvenskan.

Han berättar att mamman i familjen gärna ville ta emot utbytesstudenter, men att pappan inte hade velat hysa någon.
– Han fick en katt i utbyte av mamman för att acceptera mig, minns utbytesstudenten.
AFS har tidigare vägrat att betala pengar eftersom 18-åringen erbjöds ”omplacering i en ny värdfamilj”. Allmänna reklamationsnämnden menar dock att man inte kunnat förvänta sig att 18-åringen skulle stanna kvar i USA efter händelsen. Han har därför rätt att få tillbaka den kvarstående delen av programavgiften, 21 840 kronor, menar ARN.

AFS måste inte följa ARN:s beslut, men de flesta seriösa researrangörer gör det. Av de resebolag som förra året fälldes av ARN betalade 81 procent tillbaka pengar till kunderna.
– Vi har betalat ut pengarna, det är vår policy att följa ARN:s beslut, säger AFS generalsekreterare Rosalie Gnipe.

Även om många är missnöjda med sina värdfamiljer betraktar Rosalie Gnipe händelsen i Las Vegas som ett extremfall. AFS hade ingen möjlighet att på förhand upptäcka att familjen inte var lämplig, enligt Rosalie Gnipe.
Det håller ARN med om. Nämnden kan inte finna att AFS gjort sig skyldigt till fel eller försummelse vid valet av värdfamilj.

När en familj ansökt om att få bli värdfamilj intervjuas familjen i hemmet av en lokal AFS-volontär. I USA krävs även att två personer har rekommenderat familjen. De som rekommenderar behöver inte ha någon anknytning till AFS.
Frågar ni om mamman eller pappan är straffad tidigare?
– Den frågan ingår inte i formuläret, säger Rosalie Gnipe.
Varför inte?
– Den frågan har inte kommit upp. Ofta känner ju volontärerna de personer som har rekommenderat familjerna, säger Rosalie Gnipe och tillägger att AFS försöker att välja ut de bästa familjerna.

18-åringen och hans föräldrar minns formuleringen i broschyren från AFS som han och hans föräldrar läste innan han bestämde sig för att bli utbytesstudent: ”ett oförglömligt år”.
”Visst kan vi hålla med om att det blev en oförglömlig tid”, skriver 18-åringens mamma i sin anmälan till ARN.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s