2007 Jan 11: Fick 20 000 för dålig utbytesresa

Uppdaterad 11 jan 2007 12:33 | Publicerad 11 jan 2007 12:26

16-åriga Veronika Karlssons utbytesresa till Nya Zeeland var fylld av bekymmer. Värdfamiljerna var dåliga och hon tvingades byta flera gånger. Till slut valde hon att åka hem – ett halvår i förtid. Researrangören ville först inte ersätta Veronika, men nu får hon 20 000 kronor tillbaka.

När Veronika Karlsson var 16 år tog hon ensam flyget till Papakura på Nya Zeeland. Ett spännande år som utbytesstudent väntade, trodde Veronika. Men problemen började på en gång. – Jag hamnade hos en värdfamilj där det bara fanns en vuxen person, en pappa, och han var nästan aldrig hemma. Dessutom funkade jag inte alls ihop med min värdsyster. Jag är mer lugn medan hon gillade att sporta och festa, berättar Veronika, som i dag är 18 år.

Fick byta familj

Veronika kände sig ensam i det nya landet. Hon fick byta familj, men var snart tvungen att lämna även den och fick som nödlösning bo hos sin kontaktperson. – Det kändes verkligen jättejobbigt. Jag var alldeles ensam på andra sidan jordklotet. Hemlängtan tog över och Veronika valde till slut att åka hem – ett halvår i förtid. – Allt blev bara helt fel. Det var för sent att rätta till det. I efterhand känns det som ett misstag att jag åkte dit. Jag har blivit avskräckt från att resa, säger hon.

Bolaget vägrade betala

Veronika krävde en del av pengarna för resan tillbaka. Men resebolaget Explorica vägrade. Allmänna reklamationsnämnden gav dock familjen rätt, och nu har Explorica betalat tillbaka 20 000 kronor. – Studenten fick inte det stöd hon behövde på resan, mycket på grund av att vår värdorganisation på plats inte skötte sig. Vi fick ingen chans att rätta till det som var fel, säger Pierre Ermanno, programadministratör på Explorica.

Lättade

Veronika och hennes mamma Minna Karlsson Salminen tycker det känns skönt att de fick rätt. – Framför allt eftersom min dotter mådde så dåligt där nere och anklagade sig själv för det. Allmänna reklamationsnämnden har genom sitt beslut lagt skulden på researrangören. Att veta att det inte var Veronikas fel, det är det viktigaste, säger Minna.

Av Anja Eriksson anja.eriksson@expressen.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s