2006 Nov 15: STS misskötte Philips utbytesår

Kvällsposten

När Philip Bruhn anlände till sitt high school-år i USA var det boende han erbjöds en madrass på golvet hemma hos en STS-medarbetare.
När Philip Bruhn anlände till sitt high school-år i USA var det boende han erbjöds en madrass på golvet hemma hos en STS-medarbetare.

Uppdaterad 15 nov 2006 16:50 | Publicerad 15 nov 2006 16:30

LUND. Philip Bruhn hade ett fantastiskt år som utbytesstudent i USA, men det var inte arrangörens förtjänst. Philip fick själv ordna värdfamilj – två gånger. Efter att ha anmält arrangören får han 8 000 kronor i ersättning.

”Som utbyteselev med STS bor du i en noggrant utvald familj som är intresserad av internationellt utbyte.” Så står det på STS High Schools hemsida. Men när Philip Bruhn, då 17 år gammal, kom till Phoenix, USA, fanns det ingen värdfamilj alls. Välkomstfamiljen som skulle fungera tillfälligt visade sig bestå av en av STS medarbetare. Hemma hos honom bodde Philip Bruhn på en madrass på golvet bredvid en annan utbytesstudent. – De sa till mig att när jag träffade kompisar så skulle jag fråga dem om jag kunde bo hos dem i ett år. Det kändes lite jobbigt, säger Philip Bruhn.

Censurerade musiken

Efter dryga två månader lyckades han själv hitta en värdfamilj. De var en varm och go familj, och Philip Bruhn trivdes till en början bra. Men familjen var mormoner och till slut blev det för påfrestande. Philip Bruhn tvingades gå i kyrkan tre timmar varje söndag och familjen censurerade hans musik – svordomar fick inte förekomma i huset. – TV:n var lite jobbig. De hade ett lås på den, vissa saker fick man inte se. Som ”That 70:s show”. Philip Bruhn lyckades hitta ytterligare en familj till sig själv, och så här i efterhand är han jättenöjd. Men han minns hur jobbiga de första månaderna var. – I och med att det var så problematiskt så lärde jag mig att klara mig själv, säger Philip Bruhn.

Av Lena Philipson: lena.philipson@city.se

————————————————–

FAKTA

Philip anmälde – fick 8000 kronor
Philip Bruhn och hans familj begärde 25 000 kronor, knappt hälften av kostnaden, i ersättning för att STS inte ordnade värdfamilj.
STS erbjöd sig att betala drygt 3 000 kronor.
Efter en rekommendation från Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har STS betalat familjen Bruhn 8 000 kronor i ersättning.
I sin skrivelse till ARN skriver STS att anledningen till att ingen värdfamilj kunde hittas var att Philip Bruhn inte ville byta skola.

Att bo kvar i samma skolområde är inget som STS garanterar.

Antal anmälningar till ARN för längre språkresor
Sedan 2004 har ARN fått in sammanlagt 17 anmälningar om längre språkresor inklusive au-pair.

Philip Bruhns råd till den som ska vara utbytesstudent:
Tänk inte att det är semester – det kommer att vara hårt i perioder.
Skolåret räknas inte i svensk skola – du behöver inte ha toppbetyg.
Var inte rädd för att prova nytt – Philip Bruhn testade både att flyga och fick följa med en polis på jobb en hel natt.
Var beredd på att du kan hamna i en familj med andra värderingar än dina egna – Philip Bruhn lärde sig mycket av sin tid i en mormonfamilj.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s