2009 mar 22: Tvingades bo med missbrukare på språkresan

För Patrik Sundelin började High school-året i Usa med en chock. I rummet intill Patriks inhyste värdfamiljen två missbrukare.
– Vill du se min knivsamling? undrade mannen och visade upp sina skalpeller, berättar Patrik.

22 mars 2009 kl 17:57

19-årige Patrik Sundelin blir fortfarande upprörd när han tänker tillbaka på händelsen. Då var han 17 år och hade rest med arrangören EF till staden Mobile i Alabama för att gå ett år på high school.

Men hans värdfamilj noterade bara att han dykt upp och satte sig sedan i fåtöljerna framför tv:n för att äta. Patrik fick sitta själv vid köksbordet.

– Det kändes inte bra från första början, allt var kaos. Jag ville inte äta eller dricka, allt var så smutsigt, säger Patrik Sundelin till SvD.se.

Istället var det husets två inneboende, ett vuxet par, som tog kontakt med Patrik.

– Det var en kvinna, som såg ut som en typisk missbrukare. Hon berättade att hon nyss kommit ut från fängelset där hon suttit för att hon sålt droger. Mannen låg i kalsonger på soffan mitt på eftermiddagen och frågade om jag ville se hans knivsamling.

Efter att Patrik skurat rent sin byrå för att kunna lägga ner kläderna tog missbrukarparet med honom på en biltur – via rådhuset dit kvinnan skulle för att träffa sin övervakare.

– Sen föreslog paret att jag skulle flytta med dem. ”Du kommer inte att få kul hos familjen, de är helt galna” sa de till mig.

Redan efter ett dygn insåg Patrik att han var tvungen att byta familj. Nästa dag dök EF:s representanter upp för att hämta honom. I bilen gick de omedelbart i försvarsställning.

– De sa bara hela tiden att ”vi har inte gjort något fel”, säger Patrik Sundelin till SvD.se.

Efter ett antal veckor hemma hos EF-representanterna omplacerades han till en annan familj som övertalats till att ta emot honom.

– Men där var också krisigt. Tre av mina skolkamrater som kom hem på besök blev utskällda av min värdmamma och blev så rädda att de anmälde händelsen till skolan, säger Patrik.

I samband med det kom representanterna och tog med Patrik ut i bilen. Där ville de att han skulle skriva under ett så kallat ”Behavioral agreement”.

– EF ville skicka hem mig och få det till att allt var mitt fel, säger Patrik.

Under tiden hade lärarna börjat att agera. Med hjälp av deras engagemang kom Patrik till slut till en lämplig familj där han stannade tiden ut.

Under tiden växte missnöjet med arrangören EF, både hos Patrik och hans föräldrar hemma i Sverige.

– Det enda de gjorde rätt var att ta mig från ett hem de felplacerat mig i, men de lyckades aldrig hitta någon ny fungerande familj. Det var skolans förtjänst, säger Patrik.

EF håller än idag fast vid att flera kontroller gjorts, både av den första och den andra familjen.

– Både värdmamman och pappan var kontrollerade mot polisregistret, vi hade tittat där de bodde och tagit referenser och intervjuat dem, säger Johan Strömsäter, försäljningschef på EF.

– Men någonstans har den mänskliga faktorn missat att följa upp att där fanns två andra personer i det hemmet. Om det var så att värdfamiljen inte informerade om det eller om de kom dit efter att vi intervjuat dem, det vet jag inte.

EF säger sig även kan även kunna visa besöksrapporter från den tredje familjen, där Patrik trivdes och bodde de sista tio månaderna.

Värdfamiljen själva menar dock att ingen EF-representant varit där på besök.

– Där står ord mot ord. Vi har sagt att det finns uppenbarligen en misstanke om att de inte varit där och därför är vi villiga att kompensera för det.

Efter en omfattande mail- och brevväxling har Patrik idag, snart två år efter läsåret i USA, fått rätt till ersättning efter ett avgörande i Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Enligt ARN har EF brutit mot avtalet som inte gjort de utlovade hembesöket.

– Vi tar enormt allvarligt på det här och vi har en väldigt detaljerad och noggrann process för att det ska bli rätt. Men det här handlar mer om en olyckshändelse i arbetet än fel i våra rutiner.

EF kommer i dagarna att betala ut 10 000 kronor, motsvarande en fjärdedel av kursavgiften.

– Jag tror de tänkte sig att jag skulle skriva på det där pappret och åka hem. Då hade det varit jag som inte skött mig, men att de fått sina pengar ändå.

Patrik summerar ändå sitt high school-år som en bra upplevelse. Hans råd till blivande utlandsstudenter är att försöka skaffa sig så mycket information om familjen som möjligt innan.

Och noga överväga valet av arrangör. Själv är han mycket kritisk till EF:s agerande.

– Jag tycker inte att representanterna där borta ska få ha kvar sina jobb. De klarar inte av att hantera placeringarna. När det uppstår problem är det lättare för dem att skicka hem studenterna samtidigt som de behåller hela avgiften, säger Patrik Sundelin.

Emma Johannisson Reporter SvD.se | 08-13 59 24 | emma.johannisson@svd.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s