2012 Sep 27: Språkresa dyr överraskning

Publicerad 27 september 2012 Uppdaterad 22 januari 2014

TABELL: Språkresor

Flygskatter, obligatoriska busskort och högsäsongstillägg. En språkresa kan bli upp till 37 procent dyrare än vad som står i katalogen.

Att få reda på det egentliga priset på en språkresa kan vara en hel liten vetenskap.

* Enligt EF:s hemsida kostar 3 veckors språkresa till Brighton med avresa från Göteborg i juli nästa år, med boende i värdfamilj och undervisning 4 x 40 minuter per dag, 13 595 kronor.

I anslutning till pristabellen får man reda på att priset inte inkluderar flygskatt, ofta omkring 1 000 kronor, eventuellt högsäsongstillägg på 250 kronor eller de 3 000 kronor extra som det kostar att boka efter 26 oktober. Som dyrast kan samma resa alltså kosta 17 845 kronor.

* 3 veckors språkresa till Malta med avresa från Göteborg sent i juli, boende i värdfamilj och undervisning 3 timmar om dagen kostar enligt STS hemsida 14 390 kronor. Men det egentliga priset kan bli 17 289 kronor, knappt 3000 kronor mer.

Bokar du efter 26 oktober och väljer att åka under högsäsong kan samma resa kosta 19 789 kronor, drygt 37 procent dyrare än priset som visas i katalogen.

Det högre priset beror på obligatoriska tillägg som inte syns i prislistan utan först när man på hemsidan klickat på ”boka” och då läser under rubriken ”bokningsinformation”.

– När man gjort sin bokning får man hem en första faktura med anmälningsavgiften. På den står alla kostnader. När man godkänner den godkänner man också priset. Men jag kan förstå att det kanske inte är helt tydligt, säger Tomas Simonsson, Sverigechef för STS Språkresor.

Slutpriset är kanske något man vill veta innan man bokar resan?

– Man får en väldigt bra service när man kontaktar vår kundtjänst. De svarar på alla sådana frågor.

Inte bara tilläggen gör att språkresorna har varierande priser. Att datumet passeras för den rabatt på 3 000 kronor som utlovas om resan bokas innan 26 oktober betyder inte att priset efter det höjs med just den summan.

– Vi har kampanjer löpande under året. På hösten har vi en större rabatt, under våren andra kampanjer eller eventuell inga, säger Linda Pitkänen, EF Språkresors produktchef.

I grafiken visas ett antal prisexempel på språkresor i engelska för tonåringar. I flera av priserna ingår själva resan och transfer från flygplatsen till studieorten, en kostnad som tillkommer för några arrangörer. Vissa arrangörer erbjuder ett stort utflykts- och aktivitetsprogram, andra bara ett par stycken.

Marie Grahn 031-62 45 97 marie.grahn@gp.se

Vad är viktigt för dig?

* Klasstorleken. Varierar stort. Vissa utlovar klasser med max 15 elever, andra skriver ingenting.

* Tillgång till ledare. STS och EF lovar båda att ledarna är tillgängliga 24 timmar om dygnet, andra har ledare bara under aktiviteter.

* Maten. Helpension innebär om man bor i värdfamilj oftast att man skall äta frukost och middag med familjen och få ett lunchpaket med till skolan. Lunchpaketet kan bestå bara av en smörgås och en frukt – eller av en hel lunch på restaurang.

* Klassen. Vill eleven gå med bara svenskar eller med elever från många länder?

* Hemgångstider. Vissa arrangörer har tydliga regler för hur sent elever under 15 år skall vara hemma, vanligtvis kl 22.00, andra inte.

* Aktiviteter. Ett brett utbud av aktiviteter varje dag eller en utflykt på helgen och ett par aktiviteter i veckan – alla varianter finns.

* Kurserna. Svensk eller inhemsk lärare, 40- eller 60-minuterslektioner, tre eller fem timmars undervisning per dag?

* Tillval. Fotboll, mode, foto – för en extra penning erbjuder vissa arrangörer kurser förutom i språket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s