2009 Jul 03: Resepengar tillbaka efter franskt kattbett

Publicerad 2009-07-03 14:22

Flickan från Småland åkte på språkresa. Äventyret slutade med en skadad fot sedan värdfamiljens rasande katt gått till anfall. Nu får hon tillbaka halva kostnaden för resan.

Flickan från Småland åkte på språkresa. Äventyret slutade med en skadad fot sedan värdfamiljens rasande katt gått till anfall. Nu får hon tillbaka halva kostnaden för resan.

Den 17-åriga flickan åkte med EF Education, en av landets största språkresearrangörer, till Frankrike förra sommaren för några veckors solig språkutbildning.

Resan slutade dock med en kraftigt inflammerad fot efter ett våldsamt anfall av familjens katt. Resultatet blev att foten började vara på de tre ställen där huggen tog och att språkresestudenten tvingades behandla inflammationen med penicillin.

Smärtan ledde i sin tur till att flickan inte kunde följa med på utflykter och att hon vid flera tillfällen fick stanna kvar hemma när de andra gick till stranden.

Enligt flickan och hennes reskamrater var den franska katten allmänt aggressiv. Vid flera tillfällen hoppade den upp i flickornas sängar och bet dem i hakorna.

Sjuttonåringens familj vände sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och krävde pengarna tillbaka för den misslyckade resans, 15.413 kronor.

ARN går delvis på familjens linje och rekommenderar arrangören att betala tillbaka hälften — 7.707 kronor.

Förra året fick ARN in 15 klagomål på språkresor som varade kortare tid än ett år. 2007 var klagomålen 20 stycken. Hittills i år har en anmälan lämnats in.

Enligt Torsten Palm, informationsansvarig på ARN, rör de vanligaste klagomålen resor till England och Frankrike och handlar om maten, hur värdfamiljen fungerar och att mixen av studiekamrater inte var så internationell som hade utlovats.

– Det är också vanligt med klagomål på utbildningsnivån och att man inte har lärt sig så mycket som man önskade. Kroppsskada i form av kattbett är rätt ovanligt, säger Torsten Palm, till TT.

Magnus Andersson/TT

Sylvassa tänder ger djupa sår

Katter har precis som andra djur många bakterier i munnen. Kattens långa och vassa tänder tränger djupt in i kroppen vid ett bett. Det innebär att bakterierna som följer med i bettet kapslas in i sårkanalen och inte kan sköljas bort, som vid ett skrubbsår.

Vid ett djupare bett bör man genast söka hjälp på vårdcentral eller sjukhus. Risken för stelkramp eller blodförgiftning är stor.

Om du närmar dig en katt du inte känner — var försiktig. Den är en individualist och kräver sitt kroppsliga utrymme. En framräckt hand kan tolkas som en attacksignal av katten.

Källa: Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s